Winorośl i jej uprawa cieszy się w ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem. Pojawiają się nowe, odpowiednie do polskiego klimatu odmiany. Jako pnącza krzewy winorośli mogą być wykorzystywane do dekoracji różnych miejsc wypoczynku w ogrodzie. Rodzą niezwykle cenne i odżywcze owoce, które nadają się do bezpośredniego spożycia. Dostarczają również surowca do wyrobu wyśmienitych win gronowych, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.Książka ta pomoże poznać tajniki uprawy tych krzewów, aby móc cieszyć się smakiem winogron z własnej "winnicy" i długo wspominać wyborny bukiet tegorocznego wina.Roman Myśliwiec - założyciel winnicy "Golesz" w Jaśle. Od 25 lat zajmuje się uprawą i rozmnażaniem winorośli oraz winiarstwem. Szczególnie interesuje się adaptacją nowych odmian winorośli do polskich warunków klimatycznych. Jest autorem kilku książek oraz licznych artykułów w prasie fachowej. W fundacji " Polski Instytut Winorośli i Wina" zajmuje się popularyzacją uprawy winorośli, szerzeniem kultury wina oraz tworzeniem dobrego prawa winiarskiego w Polsce.