Hofburg: pałac cesarski, muzea, bale i sympozjaNa rowerze od Schwarzwaldu do Morza CzarnegoDom Hundertwassera, kolorowy cel wycieczekPaństwo czy miasto?Gdzie zjeść najlepsze kanapeczki?Gdzie zaczęło się „Imię róży”?Jak najlepiej przejechać Donauradweg?Wiedeń, czyli nowe spojrzenie na stolicę Austrii.Podczas wyjazdu z Pascalem zdobędziesz Wiktorię Wiedeńską!Lubię słuchać Mozarta, Mahlera, Brücknera, i – choć to zjawisko z przeciwległego bieguna – Alpenpopu. Utwory klasyczne rozbrzmiewają w eleganckich salach koncertowych, hity typu Zwanzig Zentimeter – z głośników przy trasach narciarskich, nieźle się przy nich jeździ i popija drinki w umbrella-barach. Podobna adekwatność charakteryzuje kuchnię, w której upodobania dworskie splatają się z obyczajami chłopskimi. Szczególnie smakują mi potrawy serwowane w Heurigerach, okresowo czynnych gospodach, gdzie gospodarze używają własnych produktów, i podają je z winem – również własnego wyrobu.Paweł Wroński, dziennikarz, fotograf, bloger, autor przewodnika