Książka kucharska wg Metody Dr. Jacoba. Zawiera wiele praktycznych porad żywieniowych oraz przepisy na smaczne i zdrowe dania.
Plan żywieniowy dr. Jacob’a opiera się na Metodzie Dr. Jacob’a i uwzględnia najzdrowsze koncepcje żywieniowe, ponad 1400 badań naukowych, własne doświadczenia oraz zagadnienie wpływu sposobu odżywiania i stylu życia dla balansu insuliny, pH i redoksu.
Regulacja równowagi redoks’u oraz pH stanowi podstawę wszystkich reakcji biochemicznych w organizmie. Insulina jest odpowiedzialna za kierowanie przemianą materii. Nowoczesny sposób odżywiania, stały stres i brak ruchu przyczyniają się do braku równowagi i zaburzeń procesów regulacyjnych. Stąd też centralnym zagadnieniem w Metodzie Dr. Jacob’a jest równowaga tych trzech obszarów. A można ją osiągnąć za pomocą trzech głównych filarów Metody Dr. Jacob’a: zdrowego jedzenia ze smakiem, odpoczynku osiąganego poprzez głębokie oddychanie i sen, ruchu wykonywanego z radością. Główny nacisk kładzie się przy tym na sposób odżywiania, ponieważ nasza żywność stanowi część nas samych, tworząc budulec najmniejszych nawet komórek. Dlatego też nieuchronnie decyduje o naszym zdrowiu i witalności. I temu właśnie zagadnieniu poświęcona jest ta książka.
Spis treści:
Wstęp
Koncepcja
Rady i triki dotyczące składników i przyrządzania potraw
Przepisy
Śniadania
Dania główne
Ciasta i desery
Napoje i przekąski
Szybkie potrawy z zastosowaniem AminoBase
Dipy i pasty kanapkowe
Przepisy przyjaciół
Produkty prozdrowotne Dr. Jacobs
Jak pokonać w sobie lenia i zmienić nawyki na lepsze?