Poradnik skierowany jest do osób z nadwagą, otyłością, nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz zagrożonych lub chorych na cukrzycę typu 2 i choroby układu sercowo-naczyniowego.
W opinii specjalistów stanowi kompendium wiedzy o zasadach żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Może być pomocny w pracy lekarzy, pielęgniarek, dietetyków - jako materiał edukacyjny, jak pacjent w praktyce ma realizować dietę niskokaloryczną, o niskim indeksie glikemicznym, z ograniczeniem węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
Wydanie II zostało uzupełnione o rozdziały omawiające dietę w profilaktyce i leczeniu wysokiego stężenia cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz nadciśnienia tętniczego. Poza częścią merytoryczną zawiera 165 przepisów kulinarnych.
Poradnik uwzględnia najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Miażdżycowego; Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą.
Recenzji udzielili: prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak (Prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego), prof. dr hab. n. med. Waldemar Karnafel (Konsultant województwa mazowieckiego w dziedzinie diabetologii) i prof. dr hab. n. med. Barbara Cybulska (pracownik Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie).
Autorem książki jest mgr Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorka prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek. Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.