Dzięki prawidłowej uprawie roli, optymalnemu nawożeniu organicznemu i mineralnemu, prawidłowej pielęgnacji uwzględniającej całą gamę herbicydów, fungicydów oraz regulatorów wzrostu uzyskano stosunkowo wysoki poziom plonów. Dalszy wzrost plonowania zależy od wprowadzania nowych intensywnych gatunków i odmian oraz pełnego zaopatrzenia roślin w wodę.
Wysokopienne, intensywne gatunki i odmiany lepiej wykorzystują nawozy, charakteryzują się większą efektywnością fotosyntezy i asymilacji, większą aktywnością procesów fizjologicznych w okresie wegetacji, ale wymagają optymalnego zaopatrzenia w wodę.
Woda staje się czynnikiem, od którego zależą wpływ i wykorzystanie przez roślinę pozostałych czynników przyrodniczych i antropogenicznych środowiska.
Pogłębiający się deficyt wody w produkcji rolniczej, nawet w strefie klimatu umiarkowanego, wynikający między innymi z postępującego ocieplania się klimatu, częstszego występowania okresów posusznych oraz zarysowującego się już procesu stepowienia w niektórych regionach Europy Środkowej, a w tym i Polski, zmusza do racjonalnego gospodarowania wodą. Niedobór wody w glebie będzie tym bardziej widoczny i szkodliwy, im wyższe dawki nawozów będą stosowane, a takich wymagają intensywne gatunki i odmiany roślin oraz nowoczesne technologie w produkcji roślinnej.
Dlatego w podręczniku omówiono w oparciu o najnowsze badania, kolejno, w części I potrzeby nawadniania na świecie i w Polsce, gospodarkę wodną gleby, a także roślin, systemy i technologie nawadniania oraz budowę i eksploatację urządzeń do nawadniania.
W drugiej części przedstawiono efekty produkcyjne nawadniania różnych roślin uprawianych w polu i pod osłonami oraz ekonomiczne efekty nawadniania. Po każdym rozdziale podano wykaz ważniejszych szczegółowych prac dotyczących omawianego problemu.
Mamy nadzieję, że podręcznik ten będzie służył studentom uczelni rolniczych oraz wszystkim pracującym w rolnictwie, melioracjach i przedsiębiorstwach związanych z gospodarką wodną, jak również nauczycielom średnich szkół rolniczych.