Wszystkie
Tylko dostępne
Wszędzie
Wszędzie
Tytuł
Autor
Wydawca
Szukaj
Kategorie
Hit dnia
Koszty wysyłki
Koszty przesyłek pocztowych w księgarni NaszaSzkolna.pl
Biuro obsługi klienta
Jesteśmy do Państwa dyspozycji

od poniedziałku do piątku
w godzinach 10 - 18

w soboty
w godzinach 09 - 14
Telefontel. 43 826 34 44
Emailsklep@naszaszkolna.pl
F.H.U.VIP Ignacy Potapski jest beneficjentem programu własnego Instytutu Książki "Certyfikat dla małych księgarni".
 
 
F.H.U.VIP Ignacy Potapski jest beneficjentem programu własnego  Instytutu Książki "Certyfikat dla małych księgarni" 
 

Certyfikat dla małej księgarni 2023-2024 księgarnia kielce

 
 
Newsletter

Produkt

Mikrobiologia Żywności
Ean: 9788389184133
Isbn: 83-89184-13-3
Wydawca: Format AB
Oprawa: miękka
Ilość stron: 218
Wymiary: 15,0x21,0
Data wydania: 2006

Spis treści:

I. WIADOMOŚCI WSTĘPNE

 

  1. Zadania i zakres przedmiotu
  2. Środowiska bytowania drobnoustrojów
  3. Rola drobnoustrojów w przyrodzie i gospodarce człowieka

 

II.WYPOSAŻENIE I ZASADY W PRACOWNI MIKROBIOLOGICZNEJ

 

  1. Zasady BHP w pracowni mikrobiologicznej
  2. Organizacja pracowni mikrobiologicznej
  3. Wyposażenie pracowni mikrobiologicznej
  4. Preparaty mikroskopowe
  5. Podłoża do hodowli drobnoustrojów

 

III. MORFOLOGIA DROBNOUSTROJÓW

 

  1. Systematyka drobnoustrojów
  2. Morfologia bakterii
  3. Morfologia drożdży
  4. Pleśnie
  5. Wirusy

 

IV. FIZJOLOGIA DROBNOUSTROJÓW

 

  1. Odżywianie się drobnoustrojów
  2. Oddychanie drobnoustrojów
  3. Rozmnażanie się drobnoustrojów
  4. Enzymy w procesach fizjologicznych drobnoustrojów

 

V. WPŁYW ŚRODOWISKA NA WZROST I ROZWÓJ DROBNOUSTROJÓW

 

  1. Środowisko bytowania drobnoustrojów
  2. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na rozwój drobnoustrojów

 

VI. WYKORZYSTANIE DROBNOUSTROJÓW W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

 

  1. Procesy fermentacyjne
  2. Rola bakterii mlekowych w przetwórstwie spożywczym
  3. Znaczenie bakterii octowych
  4. Rola bakterii propionowych
  5. Charakterystyka i rola drożdży
  6. Znaczenie pleśni
  7. Bakterie fermentacji masłowej
  8. Mikrobiologiczny rozkład podstawowych składników żywności

 

VII. MIKROBIOLOGICZNE ASPEKTY HIGIENY W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

 

  1. Zakażenia i choroby zakaźne
  2. Zatrucia pokarmowe
  3. Higiena pomieszczeń zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych
  4. Higiena personelu
Cena: 16,10 zł
Cena sugerowana: 18,90 zł
Oszczedzasz: 2,80 zł
Produkt chwilowo niedostępny
Płatności
Dane kontaktowe
Naszaszkolna.pl
ul. Jana Pawła II 52
98-200 Sieradz
43 826 34 44
 
sklep@naszaszkolna.pl