Spis treści:
I. WIADOMOŚCI WSTĘPNE
- Zadania i zakres przedmiotu
- Środowiska bytowania drobnoustrojów
- Rola drobnoustrojów w przyrodzie i gospodarce człowieka
II.WYPOSAŻENIE I ZASADY W PRACOWNI MIKROBIOLOGICZNEJ
- Zasady BHP w pracowni mikrobiologicznej
- Organizacja pracowni mikrobiologicznej
- Wyposażenie pracowni mikrobiologicznej
- Preparaty mikroskopowe
- Podłoża do hodowli drobnoustrojów
III. MORFOLOGIA DROBNOUSTROJÓW
- Systematyka drobnoustrojów
- Morfologia bakterii
- Morfologia drożdży
- Pleśnie
- Wirusy
IV. FIZJOLOGIA DROBNOUSTROJÓW
- Odżywianie się drobnoustrojów
- Oddychanie drobnoustrojów
- Rozmnażanie się drobnoustrojów
- Enzymy w procesach fizjologicznych drobnoustrojów
V. WPŁYW ŚRODOWISKA NA WZROST I ROZWÓJ DROBNOUSTROJÓW
- Środowisko bytowania drobnoustrojów
- Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na rozwój drobnoustrojów
VI. WYKORZYSTANIE DROBNOUSTROJÓW W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
- Procesy fermentacyjne
- Rola bakterii mlekowych w przetwórstwie spożywczym
- Znaczenie bakterii octowych
- Rola bakterii propionowych
- Charakterystyka i rola drożdży
- Znaczenie pleśni
- Bakterie fermentacji masłowej
- Mikrobiologiczny rozkład podstawowych składników żywności
VII. MIKROBIOLOGICZNE ASPEKTY HIGIENY W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
- Zakażenia i choroby zakaźne
- Zatrucia pokarmowe
- Higiena pomieszczeń zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych
- Higiena personelu