Świeże i suche makarony są podstawą wielu wspaniałych potraw światowej kuchni. Łatwe do przygotowania, mogą być przyrządzane na tysiące sposobów i podawane z najrozmaitszymi sosami. Książka ta jest doskonałym przewodnikiem po świecie makaronu, włączając w to przepisy na domowy, swieży, znakomity makaron (a także ravioli i tortellini). Dodatkowo, we wprowadzeniu znajdziesz informacje dotyczące gatunków oliwy oraz podpowiedzi, jakie sosy pasują do różnego rodzaju makaronów. I wreszcie to, co najważniejsze, czyli ponad 100 przepisów!
Potrawy, podzielone na sześć kategorii- według rodzaju sosów- na dania z warzywami, z owocami morza, drobiem, mięsem, serami i ziołami, oraz sałatki z makaronem, oferują bogactwo mozliwości, doskonałych na każdą porę roku i na każdą okazję. Możesz wybierać między tortellini w sosie z czerwonej papryki i linguine z chili i cytryną albo penne z kurczakiem, szpinakiem i safolką pinto, a ravioli z wieprzowiną i szałwią- proponujemy ci dziesiątki pomysłowych przepisów na szybki obiad.
Amatorzy lżejszych dań znajdą coś dla siebie w ostatniej części książki: bogactwo pysznych, kolorowych sałatek z makaronem, przywołujących na myśl wiosnę i lato. Zwolnennikom egzotycznych dań polecamy orientalną sałatkę z kurczakiem albo sałatkę z łososiem i awokado. Wszystkim przepisom towarzysza dodatkowo sugestie dotyczące sposobui podawania potraw oraz ewentualnych dodatków. Nie musisz już dłużej szukać, oto książka, jakiej ci trzeba!