Pojęcie wegetarianizmu pojawiło się już w starożytności. Vegetus oznacza po łacinie "krzepki" lub "odporny". A więc pożywienie, które zapewnia witalność i siłę, czyli - jak niegdyś mówiono - krzepę. Dziś coraz częściej mamy ochotę zjeść posiłek bez mięsa, ale za to z rozmaitością warzyw, zbóż, nasion, orzechów, serów, ziół i przypraw. Największym bodźcem dla kuchni wegetariańskiej stało się odkrycie lekkiej, opartej głównie na jarzynach, kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. W serii książek kulinarnych wrocławska Oficyna Wydawnicza MAK przedstawia tym razem wegetariańską krainę obfitości: ogromny wybór znakomitych przepisów na każdą porę roku - szybkich, łatwych i niezawodnych. Do tego pikantne wypieki, drugie śniadania, pyszne drinki i mnóstwo innych smakołyków. Książka zawiera także zwięzłe informacje o dostępnych na rynku produktach i zdrowym odżywianiu, rady dla zdrowia, kondycji i urody. Każda potrawa na barwnej fotografii.