Kuchnia według Pieciu Przemian daje świadomość, że żywienie jest sprawą fundamentalną dla zdrowia i kondycji. Po lekturze "Filozofii zdrowia" i "Filozofii życia" już wiecie, że dolegliwości i choroby nie spadają z nieba, sami na nie zapracowujemy. Każde zawirowanie ma swoją przyczynę. Aby uaktywniły się bakterie i wirusy, aby zagnieździły się pasożyty i drożdże, musimy się osłabić, rozregulować i zniszczyć swoją równowagę kwasowo-zasadową. Aby powstało sprzyjające środowisko dla choroby, musimy przez dłuższy czas popełniać błędy żywieniowe, żyć w emocjach, bez wypoczynku, przemarzać. Powielając błędy naszych mam i babek dajemy przyzwolenie na uaktywnianie się chorób genetycznych. Z całym więc szacunkiem dla rodzinnych upodobań kulinarnych przyprawiajmy nasze ulubione potrawy, ale w razie potrzeby niektóre całkowicie eliminujmy z menu.
Nasze gotowanie - jak się już dojdzie do pewnej wprawy, nauczy smaków i kolejności - jest bardzo proste. I ta książka, jak również obie poprzednie, dają wam pewność, że korzystając z zawartych w nich przepisów - a jest ich w sumie ponad 400! - macie smakowitą, zrównoważoną, polską kuchnię.
Styl życia zależy wyłącznie od codziennych wyborów; codziennych decyzji, a one zależą oczywiście od świadomości. Dlaczego kuchnia PP tak cudownie działa? Wprowadzając zrównoważone energetycznie pożywienie regulujemy fizjologiczną funkcję narządów i usprawniamy ich aktywność. Pożywieniem zrównoważonym dajemy im więc właściwy bodziec do uporządkowywania się, czyli do zdrowienia. Pamiętajmy również, że każdy narząd odpowiada za konkretną emocję. Dzięki ich zrównoważeniu nasza fizyczność zaczyna emanować subtelną pozytywną energią. Wówczas świadomość powoli się zmienia i inne są już nasze wybory - spokojne, akceptujące, służące nam i otoczeniu. Aby dokładnie zapoznać się z całą materią tych zależności, zajrzyjcie, proszę, do moich poprzednich książek.