Jak gotujesz marchewkę? W całości czy w kawałkach? Myślisz, że nie ma to znaczenia? Jo Robinson udowodni ci, że ma! Na przestrzeni ostatnich tysiącleci rolnictwo skupiło się na uprawie roślin bogatych w tłuszcze, cukry i zapewniających sytość, podczas gdy odmiany bogate w witaminy, błonnik i cenne mikroelementy zostały pominięte. Znana aktywistka żywieniowa nauczy cię, które warzywa i owoce, z dostępnych na targach i w sklepach, zawierają więcej wartości odżywczych, mikroelementów, przeciwutleniaczy czy błonnika. Dowiesz się też, jaką cebulę wybrać, kiedy dopadnie cię przeziębienie oraz jak przygotowywać kukurydzę, by nie utracić jej cennych wartości. Dzika strona jedzenia jest przewodnikiem po jadalnych roślinach – zaczynając od czosnku, na cytrusach i egzotycznych owocach kończąc. To zbiór danych o wszelkich jadalnych roślinach, a także zaskakujące i ciekawe wskazówki dotyczące ich przyrządzania, które odmienią twój sposób myślenia o jedzeniu. Naukowe informacje zostały podane w przystępny i zrozumiały sposób oraz czytelnie podzielone ze względu na omawiane gatunki. Każdy z rozdziałów zawiera też wypunktowane podsumowanie, w którym zawarte są najcenniejsze informacje żywieniowe.