Wszystkie
Tylko dostępne
Wszędzie
Wszędzie
Tytuł
Autor
Wydawca
Szukaj
Kategorie
Hit dnia
Koszty wysyłki
Koszty przesyłek pocztowych w księgarni NaszaSzkolna.pl
Biuro obsługi klienta
Jesteśmy do Państwa dyspozycji

od poniedziałku do piątku
w godzinach 10 - 18

w soboty
w godzinach 09 - 14
Telefontel. 43 826 34 44
Emailsklep@naszaszkolna.pl
F.H.U.VIP Ignacy Potapski jest beneficjentem programu własnego Instytutu Książki "Certyfikat dla małych księgarni".
 
 
F.H.U.VIP Ignacy Potapski jest beneficjentem programu własnego  Instytutu Książki "Certyfikat dla małych księgarni" 
 

Certyfikat dla małej księgarni 2023-2024 księgarnia kielce

 
 
Newsletter

Produkt

Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Ean: 9781445436432
Isbn: 978-1-4454-3643-2
Wydawca: Parragon
Oprawa: oprawa twarda
Ilość stron: 256
Wymiary: 20x24.5 cm
Data wydania: 2005
"Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa nam do ust, a oczy zasnuwa mgiełka rozkoszy.
Kakaowiec, Theobroma cacao, pochodzi z Ameryki Południowej i od VII w naszej ery był uprawiany przez Majów, którzy z powodzeniem handlowali jego owocami i nawet wykorzystywali jako środek płatniczy. (...)
W XVII wieku kakao podbiło całą Europę. Jego czarowi pierwsza uległa Francja, potem Holandia, kiedy w Amsterdamie rozwinął się handel kakao, którym do tej pory zajmowały się wyłącznie porty hiszpańskie. Wkrótce kakao zawędrowało do Niemiec, na północ do Skandynawii, ale także na południe, do Włoch. W połowie XVII w kakao trafiło do Anglii, gdzie pijalnie czekolady szybko zaczęły rywalizować z właśnie otwartymi kawiarniami.
Na początku XIX w. holenderski chemik Coeraad van Houten wynalazł prasę do usuwania tłuszczu z ziaren i rozwinął metodę neutralizacji kwasów. Dzięki temu zdołał wyprodukować niemal czyste masło kakaowe i wyrabiać z niego bloki, które następnie mielono, aby otrzymać kakao w proszku, dodawane do potraw.
W roku 1847 w Wielkiej Brytanii zaczęto sprzedawać czekoladę Fry`a, a w Szwajcarii powstały słynne firmy produkujące czekoladę. W roku 1875 po raz pierwszy połączono ją z mlekiem skondensowanym i powstała czekolada mleczna. W tym samym czasie Lindt opracował technologię produkcji rozpuszczalnej czekolady, do dziś kojarzonej z tą marką." (ze Wstępu)
Cena: 25,40 zł
Cena sugerowana: 29,90 zł
Oszczedzasz: 4,50 zł
Produkt chwilowo niedostępny
Płatności
Dane kontaktowe
Naszaszkolna.pl
ul. Jana Pawła II 52
98-200 Sieradz
43 826 34 44
 
sklep@naszaszkolna.pl