Kuchnia polska to zbiór 1000 przepisów kulinarnych. Dzięki ich różnorodności jest to pozycja dla każdego amatora gotowania, bez względu na preferencje kulinarne. Przepisy pozwolą na komponowanie codziennych posiłków, ale także wykwintnych dań na specjalne okazje.
W pogrupowanej tematycznie książce można znaleźć przepisy na dania przygotowywane według starych receptur, doprawiane przyprawami, które goszczą w kuchni polskiej od wielu wieków. Kolejne rozdziały inspirują do przyrządzania sałatek, zup, dań mięsnych, rybnych, potraw z grilla, owoców i wielu innych. Rozdział Dania wegetariańskie z kolei został przygotowany z myślą o osobach, które nie uwzględniają mięsa w swoim jadłospisie. Ostatnia część książki zawiera przepisy na domowe wyroby. Wśród nich są receptury na wypiek chleba, samodzielne przygotowywanie przetwory z owoców i warzyw, a także wyrób nalewek i wódek, w tym także leczniczych.
Przepyszne ziemniaki
Jest tyle sposobów ich przyrządzania, że moglibyśmy jeść je bez znudzenia przez cały rok. W tej książce zawarliśmy przepisy na wiele różnorodnych i smacznych potraw z ziemniaków: przekąski, przystawki, zupy, sałatki, dodatki do dań głównych, zapiekanki, przysmaki dla wegetarian, a nawet słodycze i inne wypieki. Znajdziemy coś i dla gości i dla rodziny, na co dzień i od święta. Nie brak tu również ciekawych informacji, dotyczących tego jadanego na całym świecie warzywa. Dzięki tej książce domownicy zamiast narzekać "Ojej, znowu ziemniaki", zakrzykną: "Kiedy znowu przyrządzisz nam coś z ziemniaków"!